Maija Maura M. Tuomaala

Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää

Maija Tuomaalan kohtaamisia – lauantaina 17. maaliskuuta 2007 klo 23.52 – kirjoittanut Maija Maura M. Tuomaala

maija-tuomaala-1.jpgIllansuussa oli elokuvateatteri Niagarassa Epämiellyttävä totuus eli elokuva ilmastonmuutoksesta. Ennen elokuvaa europarlamentaarikko Satu Hassi alusti aiheesta hetken. Sen jälkeen me paikalla olleet ehdokkaat esittäydyimme lyhyesti elokuvakatsomon täyttäneelle yleisölle. Lopuksi esittäytyi myös uudelleen eduskuntaan pyrkivä kansanedustaja Oras Tynkkynen.

Elokuvassa Yhdysvaltain entinen apulaispresidentti Al Gore luennoi ilmastonmuutoksesta. Luentomuodosta huolimatta elokuva on intensiivinen ja havainnollistaa asiatiedoin ja kuvin, miten suuri muutos ilmastossa on jo tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Kannattaa katsoa elokuva, onpa tällä hetkellä mitä mieltä tahansa uhkan suuruudesta.

Elokuvan jälkeen meitä lähti kohtuullinen porukka – joitain ehdokkaita tukiryhmineen, osa yleisöstä ja vieraamme MEP Satu Hassi – Tempoon keskustelemaan ilmastonmuutoksen hidastamisen edellyttämistä toimista. Satu Hassi alusti ensin Euroopan näkökulmasta ja Oras Tynkkynen jatkoi Suomen kannalta. Yleisökeskustelu kulki vaihtoehtoisista energian tuottamisen tavoista ilmastoystävälliseen omakotitalojen lämmitykseen ja kotitalousjätteiden vähentämiseen ja hävittämiseen.

Toki teollisuus ja yritysmaailma käsiteltiin myös ilmastonmuutoksen kannalta, sillä ne eivät ota tarpeeksi vakavasti vielä sitä uhkaa, minkä ilmastonmuutos niiden oman ahneuden ja ajattelemattomuuden vuoksi tuottaa maapallolle.

Elokuvassa on hyvä kuva vaa’asta ja sen kupeissa punnittavana olevista vaihtoehdoista: vaaka on muka tasapainossa niin, että taloudellinen voitto, kulta on toisessa vaakakupissa ja maapallo toisessa. Kyseessä on virheellinen vastakkainasettelu: ilman maapalloa ei nimittäin ole taloudellista voittoakaan kultineen. Maapalloa ei voi vaihtaa kultaan niin, että itse pääsisi siitä nauttimaan.

Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää niin, että maapallo säilyy ihmiselle sopivana elinympäristönä ilmastoltaan ja muutenkin. Energian tuhlaamisesta ja roskaamisesta on nopeasti heti luovuttava. Erityisesti jatkuvasta taloudellisesta kasvusta on tavoitteena luovuttava. Jokaisen ihmisen on omassa elämässään muutettava omat tapansa ilmastoystävällisiksi. Tapoja on muutettava, jottei ilmasto muutu ihmiselle epäystävälliseksi. Ilmasto on jo tullut epävakaaksi, paikoin liian kuumaksi, paikoin liian kylmäksi, mutta vielä on juuri ja juuri aikaa vakauttaa ilmasto.

Meidän on otettava itseämme niskasta kiinni ja lusikka kauniiseen käteen (hyviä sanontoja lainatakseni) ja elettävä ihmisiksi. Muuten kuivuneet tai jäiset taikka vetiset alueet rynnivät sinne, minne ne eivät kuulu ja ihmisten elämä tulee nykysijoillaan ja muutenkin tukalaksi .

Siirry kommentoimaan kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää”

  1. Maija Tuomaala » Blog Archive » Kahden muun blogini jutut kirjoittaa:

    18. maaliskuuta 2007 kello 1.21

    […] Kirjoitin jutun kumpaankin muuhun blogiini, joten tähän kirjoitankin, että kirjoitin nuo kaksi muuta juttua. Vihreiden sivulla olevaan blogiini kirjoitin jutun Tukijoita ja suosittelijoita (ja välähdys teeveessä) – tiedoksi äänestäjilleni. Varsinaisessa vaaliblogissani julkistin toisen tuoreen juttuni Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää. […]

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Maija Maura M. Tuomaala on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in