Maija Maura M. Tuomaala

Päivähoidon ja perusopetuksen johdosta

Maija Tuomaalan kohtaamisia – torstaina 21. kesäkuuta 2007 klo 19.44 – kirjoittanut Maija Maura M. Tuomaala

Olen osallistunut Tampereen kaupungin Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan kokouksiin joitain vuosia, aluksi varajäsenenä ja nyt varsinaisena jäsenenä. Minusta on tuntunut luonnolliselta, että päivähoidon ja perusopetuksen asioita käsitellään samassa johtokunnassa.

Vihreät Naiset ry:n kevätkokouksessa taannoin jotkut muut naiset valittivat, miten vaikeaa tiedon on kulkea päiväkodista kouluun senkin vuoksi, että niitä johdetaan eri tahoilla, päivähoitoa sosiaalitoimen puolella, eikä opetuksen.

Tampereella ainakin päivähoidon ja perusopetuksen tuotantoa johdetaan samassa johtokunnassa. Johtokunnan jäsenet ovat luottamushenkilöitä. Monet asiat tulevat johtokuntaan vain tiedoksi, mutta kyllä päätettävääkin on. Tosin tilaaja (lautakunta) pääsee pitkälti määrittämään vallitsevan tilanteen ja poliittisten linjausten mukaisesti sen, mitä päivähoitoa ja perusopetusta kaupunki ostaa tuottajiltaan ja mitä ulkopuolisilta.

Johtokunta pysyttelee tietoisena kaupungin päivähoito- ja perusopetustuotannon tilanteesta ja tekee päätökset, jotka takaavat, että kaupunkilaiset saavat tilaamansa päivähoidon ja perusopetuksen ylläpitämistään päiväkodeista ja kouluista. Tarkoitus on (jos karrikoiden yksinkertaistan), että nuuka tilaava kaupunki saa ihmeisiin pystyvältä tuottavalta kaupungilta mahdollisimman laadukkaita palveluja mahdollisimman vähällä resurssoinnilla. Vaikea yhtälö.

Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan okouksiin osallistuu väkeä myös virkansa puolesta, muun muassa kummankin tuotantoalueen johtajat, mies ja nainen. Tyypillistä on, että mies johtaa perusopetuksen tuotantopuolta ja nainen päivähoidon. Lisäksi kummankin ylimmät alaiset eli alueellinen johto noudattaa samaa linjaa: naisia päivähoidon ja miehiä perusopetuksen johdossa.

Loppuuko kasvattajanaisten johtamisrohkeus päiväkodin johtamisesta perusopetuksen johtoon siirryttäessä ja kasvattajamiesten hoivaamisrohkeus kouluikäisistä nuorempien kasvatukseen siirryttäessä? Toivottavasti nykyistä useampi mies uskaltautuu jatkossa päivähoidon perustehtäviin ja yhä useampi nainen rohkenee ryhtyä yhä vastuullisempiin johtotehtäviin, aluksi vaikkapa perusopetuksen aluerehtoreiksi.

Siirry kommentoimaan kirjoitusta tai lähetä seurantailmoitus (trackback) omalta sivustoltasi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Päivähoidon ja perusopetuksen johdosta”

  1. Antti-Juhani Kaijanaho kirjoittaa:

    22. kesäkuuta 2007 kello 14.59

    Täällä Jyväskylässä nuo on juuri sillä tavalla erillään kuin siellä teillä ei ole. Hyvä että teillä on asia kunnossa 🙂

    Kaksi vihreää kaupunginvaltuutettuamme on kirjoittanut aiheesta keskisuomalaiseenkin.

Kommentoi kirjoitusta

Voit käyttää kommentissa seuraavia XHTML-tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Maija Maura M. Tuomaala on toteutettu WordPress -julkaisujärjestelmällä
Tilaa tästä sivuston artikkelit RSS-syötteenä tai kommentit RSS-syötteenä
Log in